Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tórshavn – hlavní město Faerských ostrovů

Tórshavn je hlavním a největším městem Faerských ostrovů, které jsou samosprávným zámořským územím Dánska ležícím v Atlantickém oceánu. Metropole, v níž žije necelých 15 tisíc obyvatel, se nachází v jižní části východního pobřeží ostrova Streymoy. Tórshavn se stal hlavním městem především díky Vikingům, kteří se zde v dávných dobách usadili.

Faerské ostrovy se skládají celkem z 24 ostrovů vynořujících se z vod severního Atlantiku. Největším ostrovem je právě Streymoy, na němž se hlavní město nachází. Podle severské mytologie bylo město pojmenováno po Thórovi – bohu bouří a blesků. Tórshavn tak v překladu znamená „Thórův přístav“. Právě Thórovo kladivo nazývané Mjolnir je dodnes vyobrazeno ve znaku města. 

Samotné město bylo založeno v 10. století, ale většího rozvoje se dočkalo až v polovině 19. století, kdy se začalo věnovat námořnímu obchodu. Ve 30. letech minulého století vznikl v Tórshavnu moderní přístav, který umožnil kotvení velkých obchodních lodí. Během druhé světové války bylo město dočasně okupováno Velkou Británií, zatímco Dánsko bylo obsazeno Německem.

V současnosti je Tórshavn významným politickým, kulturním, hospodářským a intelektuálním centrem Faerských ostrovů a obývá jej přibližně čtvrtina z celkového počtu obyvatel tohoto souostroví. Místní lidé si živí především rybolovem a obchodováním s vlnou. V Thórshavnu žijí převážně rodilí Faeřané, ale významnou národnostní menšinou jsou pak Dánové.

Zdejší přístav je rozdělen na dvě části poloostrovem Tinganes, jehož název byl odvozen od slovíčka „ting“, které označovalo keltský parlament. Ten sídlil právě na tomto místě, které bylo považováno za neutrální půdu. Pravidelně se zde scházeli Vikingové a věnovali se obchodu, proto se tento poloostrov stal vhodným místem pro vznik hlavního města, kterému Faeřané říkají jednoduše Havn. 

Tinganes je dnes historickým centrem Tórshavnu, které je tvořeno tradičními malými dřevěnými domky, v nichž sídlí úřady vlády. Tyto domky mají střechy obrostlé trávou a nejstarší z nich má až 500 let. Významnou sakrální stavbou v centru města je katedrála z druhé poloviny 18. století. Atraktivní památkou je pevnost Skansin, která chrání město před nepřáteli již od 16. století. Tórshavn nabízí také něco pro milovníky severského umění – četná díla faerských malířů si můžete prohlédnout v galerii Listasavn Føroya.

Tórshavn a vlastně celé Faerské ostrovy, leží v chladnějším mírném podnebném pásu, což znamená, že teplotní rozdíly mezi zimou a létem jsou malé. Průměrná roční teplota vzduchu se pohybuje okolo 6,8 stupňů Celsia. Nejchladnějšími měsíci jsou leden, únor a březen. Oblast je také velmi bohatá na srážky a hlavní město není výjimkou. Průměrný roční úhrn srážek je okolo 1500 mm. Nejvíce srážek padne v období od října do ledna, kdy může pršet až 28 dní v měsíci. Sníh zde není příliš častý, ale po určitou část roku je i Thórshavn pokrytý tenkou vrstvou sněhu. Pro tuto oblast je také typický silný vítr, který graduje v zimě. 

Nejbližšími městy jsou Argir a Hoyvík, které jsou jakýmisi předměstími Tórshavnu. Severozápadně od hlavního města se do výšky 347 metrů nad mořem zvedá hora Husareyn, jižně pak ční hora Kirkjubøreyn vysoká 350 metrů nad mořem. Pokud se vydáte z Tórshavnu směrem na jihozápad, můžete navštívit Kirkjubøur, což je historicky i kulturně významné místo.

- jap -

Článek byl zobrazen 8 103 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko